De tijden van oververhitting en dat de vraagprijs met 20% overboden werd lijkt ten einde te komen. De Eigen Huis Marktindicator heeft een onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de woningmarkt en komt tot de conclusie dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt aan het stabiliseren is. Maar ook het meest recente onderzoek van NVM laat zien dat na een enorme daling er ook weer meer dynamiek en vertrouwen is in de woningmarkt. Meer over de huidige woningmarkt, ook in Zwolle, in dit artikel.
Starters zijn optimistischer
Ondanks het feit dat het consumentenvertrouwen met 73 punten (100 punten is neutraal) nog aan de negatieve kant is, zijn er voorzichtige tekenen van herstel. Starters op de woningmarkt in Zwolle en de rest van Nederland zijn namelijk optimistischer geworden over de kans dat ze in de komende twee jaar kunnen verhuizen naar hun eerste huis. Hun vertrouwen steeg tot een waarde van 86 punten. Hieraan ten grondslag ligt natuurlijk dat het ‘overbieden’ minder normaal is en dat de woningprijzen aan het stabiliseren en soms zelfs licht aan het dalen zijn. Toch ziet de NVM makelaarsvereniging in het tweede kwartaal van 2023 weer een lichte stijging van de huizenprijs, voornamelijk door de krapte op de woningmarkt.
65+ers verliezen vertrouwen
Helaas groeit het vertrouwen niet onder iedere doelgroep. Zo blijkt uit het onderzoek van de Eigen Huis Marktindicator. Onder de 65+ doelgroep bereikt het vertrouwen zelfs een ultiem dieptepunt met nog maar een score van 64. Deze doelgroep is meer behouden en zullen vaak de aankoop of verkoop van een woning uit gaan stellen, zo blijkt uit dit onderzoek.
Nieuwbouwwoningen & verduurzaamde woningen in trek
Nieuwbouwwoningen en verduurzaamde woningen zijn meer in trek onder de woningzoekers. Mede door het feit dat aannemers voor verduurzaming lastig te vinden zijn evenals hoge energiekosten zorgen voor deze vraag in de markt. De oudere woningen daarentegen daalden eind 2022 onevenredig hard in de prijs. Dit blijkt uit een analyse van kadasterdata.nl. Vooral de woningen gebouwd in de jaren ’20 / ’30 en ‘40 daalden hard in de prijs, maar ook de woningen gebouwd in de jaren ’60 en ‘70. Deze woningen zijn over het algemeen slechter geïsoleerd en minder duurzaam.
De extreme daling van huizenprijzen is voorbij
Nadat de huizenprijzen van verkochte woningen in het afgelopen jaar met 8% daalden is deze enorme daling weer aan een eind gekomen. Het onderzoek van NVM wijst uit dat de gemiddelde huizenprijs met €410.000,- weer gemiddeld 2.8% hoger ligt dan het begin van dit jaar. Daarnaast zijn er in het eerste kwartaal van 2023 20% meer woningen verkocht. Het negatieve effect van de hypotheekrentestijging in 2022 lijkt ten einde te komen, mede door behoorlijke loonstijgingen begin dit jaar. Daardoor kunnen ook de starters weer meedoen in het aankoopproces van de woningen. Overigens is het nog een belangrijke kanttekening om te melden dat in de provincie Overijssel en dus ook Zwolle de 0 & 1,5% ligt. Daarmee lopen we in Zwolle iets achter op het gemiddelde in het land.
Verduurzamen of verhuizen?
Er zijn veel woningbezitters die nu voor een keuze staan. Gaan ze hun huidige woning verduurzamen, of kiezen ze voor het kopen van een nieuwe woning. Wij zien ook bij de woningen die we bij Voorst Makelaardij aanbieden een toenemende vraag naar woningen met een minimaal een A of B – energielabel. Dit is lang niet altijd alleen een nieuwbouwwoning in bijv. de wijk Stadshagen, maar we bieden ook geregeld goed gerenoveerde en verduurzaamde woningen aan in verschillende wijken in Zwolle met een oudere bouwperiode.
Vooruitblik van DNB op de huizenmarkt 2024
Volgens De Nederlandsche Bank worden de huizen in 2024 nog goedkoper. Uit hun onderzoek blijkt dat de gestegen rente en economische onzekerheid zorgen voor een prijsdaling in de huizenmarkt. Dat zien makelaars ook terug, maar een populair huis is zo weg en vaak ook nog boven de vraagprijs. Vaak betreft het hier woningen die goed zijn onderhouden én een goede vraagprijs hebben. Te hoge vraagprijzen zullen de aanloop van kijkers niet vergroten. Het is daarom altijd verstandig om een waardecheck te doen van jouw huis om te voorkomen dat je het te hoog in de markt wegzet.
Opkoopverbod in sommige steden
Tot slot willen we graag nog even wat aandacht geven aan het opkoopverbod. In steeds meer steden is een dergelijk opkoopverbod ingesteld. Voorbeelden hiervan zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit zorgt dat er een opkoopbescherming is op die woningen die juist interessant zijn voor de starters. Er is nog geen opkoopverbod in de gemeente Zwolle ingesteld. Dat kan nog als nadelig effect hebben dat de vastgoedbeleggers in onze stad juist de goedkopere woningen gaan opkopen waardoor er minder starterswoningen beschikbaar komen. Toch zien we juist dat beleggers hun panden verkopen of minder aanwezig zijn als koper op de markt, omdat de overdrachtsbelasting voor beleggers sinds 1 januari 2023 10,4 % is. Dat betekent dat het voor deze beleggers steeds minder interessant is geworden een huis te kopen als belegging. Deze woningen, bijna altijd in het starterssegment, zijn daarom weer meer beschikbaar voor de starter in de markt. En dat is goed nieuws voor de starters!