Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Riët geïnterviewd door RTL Nieuws over de Zwolsche woningmarkt

Onlangs werd onze makelaar Riët geïnterviewd door RTL Nieuws over de woningmarkt in Zwolle. Tijdens het interview bespraken we onder andere de ontwikkeling van vinexwijken en de uitdagingen die deze wijken met zich meebrengen. Lees het volledige interview hier. Onze eigen samenvatting lees je hieronder!

Wijken groeien te weinig mee met woonbehoeften

De vinexwijken die de afgelopen vijftien jaar zijn gebouwd, ontwikkelen zich steeds meer tot eenzijdige woonwijken voor gezinnen met een hoger inkomen, blijkt uit onderzoek. De wijken groeien te weinig mee met de woonbehoeften; wie gaat scheiden of kleiner wil wonen, kan in dezelfde buurt maar moeilijk aan een huis komen.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet er bij toekomstige grote nieuwbouwwijken beter nagedacht worden over de functie en samenstelling van de wijk op de lange termijn. De kwalitatief hoogwaardige vinexwijken aan de stadsranden zijn gebouwd met het oog op de stedelijke middenklasse gezinnen. Er zijn voornamelijk koopwoningen in rijtjeshuizen gebouwd.

Meer grotere en duurdere eengezinswoningen

In de periode van 2008 tot 2020 zijn er ook grotere en daarmee duurdere eengezins-koophuizen bijgekomen. Hierdoor konden de huidige bewoners in de wijk makkelijk doorgroeien, maar werden de minder welgestelde mensen en huishoudens zonder gezin nauwelijks in hun behoeftes voorzien. Ook starters en de groeiende groep ouderen maken vanwege deze eenzijdige woningvoorraad nauwelijks kans om in de wijk een woning te vinden die bij hen past.

Onze kijk op de woningvoorzieningen

Dit zien wij als makelaar en taxateur bij Voorst Makelaardij ook. Wij verkopen veel woningen in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen, waar veel hoogopgeleide gezinnen wonen. Riet: “De eerste bewoners waren voornamelijk tweeverdieners uit de stad. ’s Ochtends liep de wijk leeg als iedereen naar zijn werk ging, ’s avonds stroomde de wijk weer vol.”

Nog steeds wordt er volgens de makelaar veel gebouwd voor hogere inkomens. “Dat komt mede omdat de prijzen van nieuwbouwwoningen hoog zijn. Tijdens de energiecrisis waren er starters ingeloot die een nieuwbouwwoning in deze periode moeilijk konden betalen. Zij keken ook naar huizen in de wijk van vijf jaar oud. Die zijn vaak net zo goed geïsoleerd en prijstechnisch veel interessanter.” Een nieuwbouwhuis wordt casco opgeleverd, daarna ben je nog tienduizenden euro’s kwijt aan een keuken, badkamer, vloer en tuin. “Dan moet je een aardig salaris meenemen.”

Wijken ingericht op verandering

Toch zijn de meeste groeikernen ingericht op verandering. “Waar eerst voor jonge gezinnen met kinderen een basisschool werd gebouwd, komt er later bijvoorbeeld ruimte voor een middelbare school en kan de basisschool op den duur omgebouwd worden tot woningen. De meeste groeikernen hebben hierop geanticipeerd.”

Stadshagen bereid zich voor op de toekomst

Maar ook in deze nieuwbouwwijken stagneert de doorstroming, net als in de rest van het land. In Stadshagen wordt daarop ingespeeld. Doldersum: “Er is een project met iets kleinere huizen, een kleinere tuin, maar wel een grote gezamenlijke tuin die wordt onderhouden. Deze huizen zijn geliefd bij mensen die niet te veel onderhoud aan hun tuin willen.” Maar, geeft ze toe, als de grote vergrijzing komt, dan hebben we als maatschappij een probleem, ook in de vinexwijken.

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×