12 tips voor een verhuizing met (jonge) kinderen
Een verhuizing is vaak een indrukwekkende stap voor kinderen. Alles wat ze in de afgelopen jaren in en rondom huis hebben opgebouwd, laten ze opeens achter. Als volwassene is het al behoorlijk intensief en indrukwekkend. Zeker als het gaat om een grote afstand die je overbrugt. Gelukkig zijn er door de jaren heen een heleboel kinderboeken en video’s verschenen over verhuizen. Door het (voor)lezen van deze verhalen kun je jouw kind(eren) meenemen in de plannen voorafgaand aan en tijdens de verhuizing. Graag helpen we je nog een handje verder op weg en delen we onze 12 tips voor verhuizen met kinderen.
Tip 1: Geen haast? Kies een rustige periode!
Wanneer het voor jou niet uitmaakt op welk moment in het jaar je gaat verhuizen, is het verstandig dit te combineren met de zomervakantie. In deze periode zijn er voor jouw kinderen namelijk geen andere grote veranderingen of belangrijke zaken zoals een cito toets, musical, kamp, schoolreisje of nieuwe school. Ze kunnen met een gerust hart het schooljaar afmaken en na de vakantieperiode op een nieuwe school beginnen. In de tussenliggende weken hebben ze alle tijd om afscheid te nemen van je huidige woning en te wennen in het nieuwe huis en de buurt.
Tip 2: Zoek een omgeving die past bij jullie wensen
Is er een leuke school in de omgeving, waar jij jouw kinderen al rond ziet lopen? Kun je al wandelend of op de fiets naar de supermarkt, sport- of muzieklessen en kinderopvang? Door van te voren goed uit te zoeken waar alle voorzieningen zich bevinden, weet je of dit past bij jouw beeld van jullie nieuwe woonomgeving. Bovendien weet je zo direct bij welke school of opvang je graag eens langs gaat om jouw kinderen mogelijk in te schrijven.
Tip 3: Vertel pas over de verhuizing, zodra je het zelf zeker weet
Iedere mogelijke woning laten zien om te ontdekken of ze het een fijn thuis zouden kunnen vinden, geeft veelal een hoop onrust. Probeer een goede balans te vinden in de hoeveelheid informatie en de timing wanneer je wat aan je kinderen verteld. De verhuizing of zoektocht naar een nieuw thuis hoeft zeker geen geheim te zijn, maar overlaad jouw kinderen niet met onnodige informatie. Vertel ze erover op het moment dat je zeker weet dat de verhuizing door gaat. Vertel ze dan ook waar naartoe en wanneer jullie gaan verhuizen. Maak vervolgens samen een leuke aftelkalender, zodat jong en oud weten waar ze aan toe zijn!
Tip 4: Laat jouw kinderen meedenken over de inrichting van hun slaapkamer
Weet je wanneer de sleuteloverdracht gepland staat? Dan is het de hoogste tijd om alvast in hoofdlijnen over de inrichting van jullie nieuwe huis na te gaan denken. Vertel duidelijk welke spullen jullie meenemen en wat bij het huis hoort of (ter overname) achter blijft. Bespreek ook met ieder kind hoe hij of zij de nieuwe slaapkamer wenst. Welke kleur moeten de muren krijgen? Blijft de vloer liggen, of wil je er wat anders neerleggen? Welke meubels willen jullie meeverhuizen, en welke ga je vervangen? Wanneer je kinderen nog te jong zijn om hier over mee te denken adviseren we je zoveel mogelijk hetzelfde te houden, zodat hun slaapkamer vertrouwd aan voelt.
Tip 5: Bezoek een leeg huis en ga op ontdekkingstocht
Bezoek zo snel mogelijk na de sleuteloverdracht samen met je kinderen de lege woning. Nu er nog geen meubels in staan is er ook geen afleiding voor hen aanwezig. Zo kunnen ze zelf rustig wennen aan de plek waar ze gaan wonen. Combineer dit bezoekje met een ontdekkings- of speurtocht door jullie nieuwe buurt. Wandel of rijd een rondje langs alle nieuwe plekken die ze vaak zullen bezoeken. Speeltuinen, school, de bieb, het bos en sportverenigingen. Zo weten ze wat hen te wachten staat en kun je het hier op een later moment nog eens over hebben wanneer je iets wil uitleggen.
Tip 6: Plan een meeloop dag(deel) in de nieuwe groep of klas
Zo kunnen jouw kinderen alvast wennen aan wie de juf of meester is, nieuwe vriendjes maken en ontdekken hoe alles op de nieuwe school werkt. Dit is een belangrijke voorbereiding in jullie verhuizing. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen kinderen zich namelijk van te voren mogelijk heel druk maken over wat hen te wachten staat.
Tip 7: Ga samen een dagje klussen
Vloeren leggen of de hoekjes van een gekleurde wand strak schilderen hoef je natuurlijk niet aan je kinderen over te laten. Desondanks zijn er een hoop karweitjes waar ze je wel bij kunnen helpen. Maak hiervan een lijstje en ga samen een dagje aan de slag. Zorg voor iets lekkers tijdens de pauzes en zet jullie favoriete muziek aan.
Tip 8: Tel de laatste dagen samen af
Wanneer je de laatste loodjes voor ogen hebt, beland je veelal ook in een hectische periode. Juist in deze periode voelen kinderen de stress of druk die jij ervaart extra aan. Zorg daarom voor ten minste één relax moment samen, het liefste op altijd hetzelfde moment van de dag. Kies er bijvoorbeeld voor om vlak voor het slapen gaan een boekje te lezen en samen te kletsen over wat er is gebeurt vandaag. Is er verdriet om vriendjes die ze gaan missen of vinden ze het spannend? Laat dit er vooral zijn en bespreek wat je kunt doen om er nog leuke laatste paar dagen van te maken.
Tip 9: Vier een afscheidsfeestje
De buren, kennissen, vriendjes en vriendinnetjes. Nodig ze allemaal uit nog één keer uit in jouw oude huis voor een borrel, BBQ of lekkere kop koffie. Vraag de kids je te helpen bij de voorbereidingen, maar vergeet ook zeker niet een leuke traktatie die ze uit kunnen delen op school of de kinderopvang! Zorg voor een fototoestel tijdens ieder afscheid, zodat je op een later moment er samen een fotoboek van kunt maken.
Tip 10: Versier een eigen verhuisdoos
Voordat je de kinderkamers leegruimt, is het eerst nog tijd om een eigen verhuisdoos te versieren. Ga samen een middag aan de slag en kleur, scheur, teken en beplak de verhuisdoos naar ieders wens. Laat jouw kinderen vervolgens hun mooiste spulletjes in deze verhuisdoos stoppen. Op de dag van de verhuizing nemen ze de doos zelf mee naar het nieuwe huis en pakken ze hem daar weer uit.
Tip 11: Verhuizen? Oppassen maar!
Misschien wel onze belangrijkste tip: regel op de dag van jullie verhuizing oppas. Zeker wanneer je in de zomervakantie verhuist is het ideaal om de kinderen ergens te laten logeren. Natuurlijk is het wel belangrijk om jouw kinderen te betrekken bij de verhuizing. Laat ze bijvoorbeeld zien dat alle dozen in de vrachtwagen staan en neem samen afscheid van het oude huis, de buurt en school.
Staan er al wat spullen in het nieuwe huis? Laat hen dan tussendoor zien hoe de verhuizing verloopt. Ze de hele dag om je heen laten drentelen is geen goede optie, zo af en toe laten kijken kan natuurlijk wel. Ontruim de kamer van je kind als laatste en zorg ervoor dat hij weer als eerste is ingericht in het nieuwe huis. Was het beddengoed niet vlak voor de verhuizing, zodat er een herkenbare geur in blijft zitten. Zo weet je zeker dat jouw kinderen, wanneer ze daar behoefte aan hebben, zich even terug kunnen trekken op een vertrouwd plekje.
Oh, en vergeet ook niet waar je het lievelingsspeelgoed of de favoriete knuffel in hebt gestopt! Daar wil je natuurlijk niet eerst alle verhuisdozen voor hoeven te doorzoeken na een lange dag.
Tip 12: Vier een housewarming met oude bekenden
Nodig naast het afscheidsfeestje jullie oude buren, vrienden, kennissen, vriendjes en vriendinnetjes ook uit in jullie nieuwe huis. Zij zijn waarschijnlijk onwijs benieuwd waar jullie terecht zijn gekomen. Jouw kinderen kunnen nu vol trots laten zien hoe hun nieuwe slaapkamer eruit ziet en waar ze naar school gaan. Bovendien ontdekken jullie “oude bekenden” dan direct hoe groot de afstand tussen het oude en nieuwe huis voor hen is. Hopelijk valt het hen mee, zodat jullie elkaar nog vaak kunnen zien!
Hoe je het ook wendt of keert: het is natuurlijk het allerbelangrijkste om je kind goed in de gaten te houden. Een nieuwe start, een ander huis, een nieuwe school. Het is voor ieder kind behoorlijk ingrijpend! We wensen je veel succes met de verhuizing en hopen je met onze tips een stapje verder te hebben geholpen. Heb je een vraag, opmerking of zelf een goede tip? Laat het ons vooral weten!