Menu

Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat gaat er veranderen op de woningmarkt in 2021?

Het is een vraag die ons veel gesteld werd de afgelopen weken. Logisch natuurlijk, want de onzekerheden rondom het Coronavirus spoken nog altijd om ons heen. Bovendien zijn de woningprijzen het afgelopen jaar weer gestegen en neemt de krapte op de woningmarkt juist eerder toe. Wat de woningmarkt in 2021 exact zal gaan brengen, kunnen ook wij nog niet voorspellen. Wel kunnen we alvast vooruitkijken en delen we in deze blog graag de laatste ontwikkelingen met jou.

Veranderingen bij het verkopen van jouw woning

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en antwoord geven op de meest gestelde vraag. De Rabobank voorspelt voor 2021 een prijsdaling van gemiddeld 0,8 procent. Deze prijsdaling komt vooral door alle onrust rondom het Coronavirus. De verwachte groei in de werkeloosheid zal de vraag naar huizen in 2021 waarschijnlijk wel iets laten afnemen.

Deze prijsdaling werd begin maart, toen de eerste Coronamaatregelen genomen werden, al verwacht. Toch heeft het Coronavirus in 2020 nog weinig invloed gehad op de woningmarkt. De prijzen zijn door het jaar heen zelfs met 7 procent gestegen! Dat kwam onder andere door de diverse steunpakketten van onze overheid. Zal deze prijsdaling dan een grote invloed hebben? Wij verwachten van niet. Wel kan het ervoor zorgen dat het voor sommige starters of doorstromers makkelijker wordt een woning te kopen.

Het kopen van een huis in 2021

Hoewel de intentie om te verkopen volgens Funda begin december voor het eerst iets positiever is, blijft het aantal huizenzoekers nog altijd aanzienlijk groter dan het aantal potentiële verkopers. Bovendien willen huizenzoekers nog altijd liever eerst een nieuwe woning kopen, voordat zij hun huidige woning zullen verkopen. De concurrentie bij het kopen van een woning zorgt voor een lastige markt voor hen die op zoek zijn naar hun droomhuis.

Wat kun je doen om toch kans te maken?

Op dit moment is er in Nederland een woningtekort van ruim 300.000 huizen. Dat is ongeveer ter grootte van Rotterdam. Bizar hé? Om de woningmarkt te ondersteunen is er 295 miljoen euro uitgetrokken voor 51.000 nieuwbouwwoningen. Dit geld wordt gebruikt voor de bouw van woningen door ons hele land. Ook worden woningcorporaties gesteund met de bouw van woningen. Zij krijgen een korting van 2,7 miljard euro voor de bouw van 115.000 woningen. Helaas zullen die huizen alleen nog niet in 2021 klaar zijn.

Wil je op korte termijn (lees: in 2021) toch een huis kopen? Dan kun je overwegen om concessies te doen en de eisen of wensen die jij bij jouw droomhuis hebt aan te passen. Dat kan te maken hebben met de plek of wijk waar je wilt wonen, maar ook de eisen aan de woning zelf, tuin of de prijs die je ervoor wilt betalen bijvoorbeeld. Tweeverdieners hebben hierbij in 2021 wat extra ‘geluk’. Voor hen geldt namelijk vanaf 2021 het tweede inkomen voor 90 procent in plaats van 80 procent mee bij het aanvragen van een hypotheek. Ook wordt de factor waarmee een huidige studieschuld wordt meegerekend in 2021 lager, wat zorgt voor meer bestedingsruimte bij het kopen van een huis.

Afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting

Zijn er nog andere belangrijke veranderingen in 2021? Jazeker! Eigenaren van een woning gaan in 2021 meer woonlasten betalen. Afhankelijk van de gemeente waar je woont groeien de afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Vooral de afvalstoffenheffing gaat fors omhoog, namelijk met 7,5 procent ten opzichte van 2020. De onroerendezaakbelasting stijgt gemiddeld met 3,2 procent. Deze verhoging heeft te maken met de hogere belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. Door deze verhoging wil de overheid de recycling van afval bevorderen. De onroerendezaakbelasting wordt jaarlijks door gemeenten geïndexeerd.

Overdrachtsbelasting en NHG in 2021

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te noemen! Zo meldde we in onze eerdere blog al dat er vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer wordt gevraagd voor kopers tot 35 jaar. Dat betekent dat starters, maar ook doorstromers, een paar duizend euro minder hoeven te betalen bij de aankoop van een woning. De overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers wordt daarentegen flink verhoogd: van 2 naar 8 procent.

In dezelfde blog las je al dat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) grens per 1 januari 2021 zal stijgen. Deze grens stijgt voor 2021 naar € 325.000,-. Wanneer je energiebesparende maatregelen treft kun je rekening houden met € 344.500,-. Een mooi bedrag, toch?

Al met al zijn er best wat ontwikkelingen in de woningmarkt. Door de krapte in het aantal huizen zullen we het woningtekort ook nog wel even behouden. Het kopen van een nieuwe woning zal daardoor ook in 2021 een uitdaging blijven. Ga je die uitdaging aan? Dan ondersteunen wij jou natuurlijk graag als aankoopmakelaar. Neem gerust eens contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking.

 P.S. Oh, en vergeet niet voor 31 december 2020 een energielabel aan te vragen voor jouw huidige woning hé? Vanaf 1 januari stijgen deze prijzen namelijk behoorlijk. Als je toch al verkoopplannen hebt is het zonde om geen gebruik te maken van het nu nog geldende gunstige tarief natuurlijk!

Laat ons kennis maken NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur mij een bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×